SLOVESNA MAŠA OB 800. LETNICI VTISNJENJA RAN sv. FRANČIŠKU ASIŠKEMU PRI SVETEMU PETRU IN PAVLU NA PTUJU

 

V cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju smo  slovesno obhajali 800-letnico vtisnjenja ran svetemu Frančišku Asiškemu.

Vodja petja p. Janko Gašparič (minoriti- cerkev svetega Petra in Pavla Ptuj 2024)
PESEM O MOJ BOG DUPUSTI MI- del pesmi zapete ob 800 letnici praznovanja vtisnjenja ran svetemu Frančišku Asiškemu

Čudež Vtisnjenja Ran

Leta 1224 je sveti Frančišek Asiški na gori La Verna doživel izjemno duhovno izkušnjo – bil je zaznamovan z ranami, podobnimi tistim, ki jih je Kristus pretrpel med križanjem. Rane, znane tudi kot stigme, so bile fizične in vidne vse do njegove smrti dve leti kasneje. Ta čudež je v zgodovini krščanstva razumljen kot znamenje Frančiškovega globokega povezovanja s Kristusovim trpljenjem in kot dokaz božje bližine in ljubezni.

Trije vidike Božje navzočnosti

  1. Božja Ljubezen skozi Trpljenje: Dogodek vtisnjenja ran svetemu Frančišku je močno poudaril pomen trpljenja v krščanski veri. Tako kot je Jezus trpel na križu, je tudi Frančišek doživel fizično bolečino, ki ga je še bolj povezala z božjo ljubeznijo in sočutjem do sveta.
  2. Božja Milost skozi Stigme: Stigme, ki jih je Frančišek prejel, so bile razumljene kot izraz božje milosti. Frančiškove rane so bile vidno znamenje božje moči in milosti, ki se razodeva v ponižnosti in preprostosti.
  3. Božja Navzočnost v Skupnosti: Slovesna maša v cerkvi sv. Petra in Pavla je  poudarila  pomen moči skupne molitve, kjer je Božja navzočnost še posebej otipljiva. Bog nas namreč  nikoli ne zapusti in nas vedno vodi k miru in edinosti”.

Dragi bratje in sestre  Vtisnjenje ran pred osmimi stoletji je Frančiška neizbrisno povezalo s Kristusovim trpljenjem in ga postavilo za zgled globoke ver in povezanosti z Bodom, kar   nas še vedno navdihuje in bo navdih tudi naslednjim generacijam.

Foto in video J.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja